Jokaisen matkailijan pahimpia painajaisia ovat varmasti tilanteet, joissa matkabudjetti loppuu kesken kaiken ja jää reissun päälle ilman rahaa. Onneksi pienellä suunnittelulla ja varautumisella matkabudjetti pysyy kuoseissa myös matkan aikana ja kotiin palatessa rahaa riittää vielä muihinkin menoihin.
Kuusi keinoa, joiden avulla pidät matkabudjetin hallinnassa
Jokainen meistä odottaa varmasti sitä päivää, jolloin reissun päällä rahanmenoa ei tarvitsisi miettiä ollenkaan. Valitettavasti tämä todellisuus kuuluu yleensä vain miljonääreille ja ilmaiseksi matkusteleville bisnesmatkailijoille, mutta onneksi muutamilla pienillä vinkeillä myös oma rajallinen matkabudjetti on mahdollista pitää hallinnassa, ja vieläpä koko matkan ajan!
1) Maksa käteisellä
On totta, että käteisen kantamisessa on ulkomailla omat riskinsä, mutta tämän vuoksi suosittelemmekin kantamaan mukana vain sen verran, mitä päivän aikana tulet tarvitsemaan. Kun maksat käteisellä, huomaat paljon helpommin, kuinka paljon todellisuudessa kulutat päivän aikana; kortilla maksettaessa summat taas katoavat nopeasti bittiavaruuteen. Laske siis, kuinka paljon kulutat päivän ostoksiin ja kanna mukanasi vain sen verran rahaa kuin tarvitset.
2) Vältä suosittuja turistipaikkoja
Erityisesti edullisissa maissa turistiravintoloiden hinnat voivat kuulostaa omaan korvaan todella edulliselta, mutta todellisuudessa näissä ravintoloissa hinnat ovat jopa tuplasti kalliimpia kuin paikallisten suosimissa paikoissa. Kokeile siis vaihteen vuoksi poiketa suositulta turistikadulta hieman kauemmas ja kysy paikallisilta neuvoa vähemmän tunnettuihin ravintoloihin, museoihin ja nähtävyyksiin. Voit yllättyä, miten paljon hinnat putoavat ja mikä parasta, matkan aikana koettavat elämykset ovat todennäköisesti vieläkin autenttisempia!
3) Kävele ja pyöräile
Suomalaisten mielestä taksilla matkustelu monissa muissa maissa on naurettavan halpaa, mutta kuten sanonta kuuluu, pienistä puroista syntyy suuri joki. Toisin sanoen päivän aikana tehdyt viisi kymmenen euron taksimaksaa maksavatkin yhteensä 50 euroa; tällä hinnalla taas saa jo laadukkaan ravintola-aterian kahdelle.
Vaikka on totta, että monissa maissa taksit ovat suhteellisen edullisia, ovat ne lähes poikkeuksetta aina kaikista kulkuneuvoista kalleimpia. Lisäksi kohteeseen tutustuu paljon paremmin, jos liikkeelle lähdetään jalkaisin tai pyörällä. Toki pitkillä matkoilla on ymmärrettävää käyttää taksia sekä silloin, kun julkinen liikenne on rauhatonta, ei kulje ollenkaan tai ei sovellu esimerkiksi lapsiperheille tai vanhuksille. Joskus paikalliseen bussiin nouseminen voi kuitenkin osoittautua todelliseksi elämykseksi; matkan aikana voit tutustua mitä mielenkiintoisimpiin ihmisiin ja mikä parasta, paikallisten kanssa keskustellessa voit saada lisävinkkejä siihen, missä syöt ja juot edullisemmin.
4) Varaa nähtävyydet ja retket etukäteen
Monien nähtävyyksien ja museoiden liput ovat huomattavasti edullisempia, jos ne varataan etukäteen verkossa. Tällöin voit parhaimmassa tapauksessa säästää jopa puolet normaalin lipun hinnasta. Lisäksi mahdolliset ryhmäalennukset kannattaa hyödyntää silloin, jos matkustat isommassa ryhmässä tai suuremman perheen kanssa. Myös sesonkiajan ulkopuolella kaikki on edullisempaa aina lennoista ja majoituksesta päiväretkiin ja sisäänpääsyihin.
Jos haluat säästää matkabudjetissa reissun päällä vieläkin enemmän, ota selvää mihin nähtävyyksiin voit päästä kokonaan ilmaiseksi. Monet museot tarjoavat ilmaisia sisäänpääsyjä esimerkiksi tiettynä päivänä, joten esimerkiksi 10 euron sisäänpääsystä 4-henkinen perhe säästää jo 40 euron verran!
5) Varaa matkoille mukaan eväitä
Jos lentolipun hintaan ei kuulu ruokia ja juomia, ja edessä on hieman pidempi matka, kannattaa mukaan pakata esimerkiksi hedelmiä ja voileipiä, sillä lentokentät ovat surullisen kuuluisia ravintoloidensa kiskurihinnoista. Toisin kuin monet uskovat, ruokien tuominen koneeseen on täysin sallittua, niin pitkään, kunhan ne eivät ylitä turvatarkastuksen asettamia nesterajoituksia (yhteensä 1l kaikki maksimissaan 100ml pakkauksissa).
6) Ole huolellinen matkalainan kanssa
Jos olet ottanut matkakuluja varten luottoa, tämän kanssa kannattaa olla reissun päällä hyvin tarkkana. Toisinaan tilillä kutkuttelevat rahat voivat kutsua kuluttamaan sellaisiin ostoksiin, joita ei muuten tulisi tehtyä, ja tätä voi tapahtua ihan hyvin matkalla kuin arjessa. Juuri tämän vuoksi rahankäyttöä kannattaa seurata, varsinkin, jos kyseessä on hieman suurempi lainasumma.
Tässä mielessä realistisen matkabudjetin laatiminen myös matkan ajaksi voi auttaa. Aivan kuten käteissumman varaaminen jokaisen päivän menoihin erikseen, myös lainasumman jakaminen huolellisesti jokaiselle matkapäivälle voi auttaa hallinnoimaan menoja paremmin. Matkalla saa nauttia, tässä ei toki ole mitään vikaa, mutta turha tuhlaaminen ja tätä myötä itsensä velkaannuttaminen ei pitkällä aikavälillä ole kovinkaan hyvä idea. Onhan laina aina laina, joka tulee maksaa takaisin korkoineen ja kuluineen.